Detox

24.11.2020

Detoxikácia organizmu je pre naše zdravie a bezproblémové fungovanie organizmu veľmi dôležitá. Mnoho z nás si pod pojmom detox predstavuje krátkodobé dodržiavanie nejakej predpísanej stravy, často vo forme, čajov, práškov, tabliet...a pod. Alebo druhá skupina ľudí má pocit, že im stačí aby sa organizmus prečisťoval sám. Áno to je síce pravda, naše telo sa samo čistí každý deň. Základnými detoxikačnými orgánmi sú pečeň, obličky, pľúca, koža, črevá a lymfatický systém. Denne sa tak zbavíme veľkého množstva nahromadeného odpadu potením, močením, stolicou a dýchaním.

Je však veľmi dôležité tieto naše prirodzené funkcie podporovať. Telo je od prírody pripravené vysporiadať sa s toxínmi, baktériami, infekciami a pod. Účelom detoxikácie je odstrániť odumreté bunky, tkanivá a toxické látky, ktoré sa v tele hromadia. Príčinou je sedavý spôsob života, konzumácia prílišného množstva živočíšnych bielkovín, rafinovaných cukrov, farbív, konzervantov a pod.

My vieme zvýšiť schopnosť detoxikačných orgánov vylučovať škodliviny, podporiť tvorbu nových buniek a regenerovať organizmus. Vzniku choroby môžeme práve takouto detoxikáciou zabrániť alebo ju aj vyliečiť.

Aj napriek tomu, že je organizmus sám uspôsobený na očisťovanie, dochádza k hromadeniu toxínov v tkanivách čo spôsobuje zdravotné problémy. Poďme sa pozrieť na pár rád ako obnoviť rovnováhu v organizme a podporiť tak naše vlastné liečivé schopnosti tela.

UPOZORNENIE! Detoxikáciu by nemali podstupovať ľudia pred operáciou alebo tesne po, diabetici užívajúci inzulín, ľudia s PPP, pacienti užívajúci antidepresíva, tehotné a dojčiace ženy a ľudia nad 70 rokov. Ľudia, ktorí môžu podstúpiť detox sú zdraví ľudia ako prevenciu, ľudia ktorí chcú zvýšiť potenciu a plodnosť, chronicky chorí ľudia, a budúce mamičky cca 6 mesiacov pred plánovaným otehotnením.

Teraz už poďme na samotné odporúčania :

  • počas detoxikácie si naplno užite všetky druhy dostupného surového (aj tepelne upraveného) ovocia a zeleniny
  • naučte sa variť a používať ryžu natural,
  • jedlo si ozdobte zelenými vňaťami (petržlenová, kôprová, koriander)
  • používajte za studena lisované oleje a objavte ich nové druhy (tekvicový, sezamový, ľanový, orechový),
  • na ochucovanie jedál používajte čo najviac rôznych druhov byliniek a korenín (oregano, tymian, bazalka, rozmarín, šalvia, bobkový list, kurkuma, zázvor, rasca, čili, kôpor).
  • Pite dostatočné množstvo tekutín.
  • Vyhýbajte sa potravinám s vyšším obsahom cukrov a nezdravých tukov.
  • Rozdeľujte si denný príjem jedla do 4 a viac menších porcií a jedzte len pri pocite hladu.
  • Venujte jedlu pozornosť a snažte sa jesť v kľude a kľudnom prostredí.
  • Sústa jedla dostatočne dlho žujte v ústach. Celý proces žuvania posilňuje peristaltiku.
  • Nekonzumujte veľké množstvo studenej alebo príliš teplej potravy.
  • Nevynechávajte raňajky.
  • Obmedzte spotrebu soli (používajte himalájsku soľ) a potravín, ktoré obsahujú sodík, konzumovať potraviny bohaté na draslík a vápnik v rámci denných odporúčaných dávok.
  • Obmedzte množstvo prijatej potravy pri emočne vypätých situáciách, ktoré vedú k obmedzeniu vylučovacieho procesu tráviacich štiav. Potrava prijatá v takomto stave sa nespracováva optimálne.
  • Zloženie prijatej stravy riaďte podľa výživovej pyramídy /zdravého taniera

DOPORUČENÉ POTRAVINY:

  • Obilniny (ryža natural, ovsené vločky) a pseudoobilniny (pohánka, pšeno, quinoa, amarant)
  • výrobky z celozrnnej múky (kváskový špaldový a ražný chlieb)
  • strukoviny (fazule, šošovica, cícer, hrach a pod.), tofu, tempeh, miso
  • orechy, mandle, semená (slnečnicové, tekvicové sezamové, ľanové, chia)
  • zeleninu bohatú na K (brokolica, karfiol, kel, kapusta) a sírnaté zložky (cibuľa, cesnak)
  • ovocie v surovom alebo mrazenom stave a čerstvo vytlačené ovocné šťavy
  • kvasené mliečne výrobky (acidofilné mlieko), kozie a ovčie ml. výrobky
  • morské ryby (nie vyprážané, údené a solené)
  • oleje za studena lisované (olivový, ľanový, konopný, tekvicový, kokosový...) - omega-3 a omega-9 - podporujú detoxikáciu pečene
  • horkú čokoládu (polyfenoly v kakau s antioxidačným účinkom strácajú svoj biologický potenciál v prítomnosti mlieka)

NEODPORÚČANÉ POTRAVINY!!!

  • údeniny, údené ryby a údené syry
  • smotanové mliečne výrobky, majonézy, maslo, bravčová masť, zmrzlinu
  • vnútornosti a červené mäso (bravčové, hovädzie, jahňacie)
  • polotovary, jedlá rýchleho občerstvenia a konzervačné látky (aj v práškovej forme - omáčky, polievky, práškové zmesi na pečenie a pod.)
  • rafinovaný cukor (podporuje rast škodlivých baktérií v čreve a vznik kvasiniek).
  • sladkosti (lacné druhy čokolád, želé sladkosti, mliečnu čokoládu a pod.)
  • biela múku a všetky výrobky z nej (pečivo, chlieb, cestoviny, koláče, zákusky)
  • rafinované rastlinné oleje a vyprážané, fritované a pečené jedlá
  • bežná soľ (obsahuje veľa Na, narúša rovnováhu medzi Na a K).
  • umelé sladidlá, potraviny a nápoje obsahujúce umelé sladidlá (jogurty, nápoje light a pod.)
  • kofeínové a alkoholické nápoje (spomaľuje metabolizmus, narúša činnosť pečene, negatívne ovplyvňuje hladinu krvného cukru).

PITNÝ REŽIM 1,5-2 litre

Počas celej detoxikácie je pitný režim jedným z najdôležitejších opatrení. Je dôležité prijímať dostatok vody (nie nealkoholických nápojov), aby obličky mali možnosť uvoľnené toxické látky vylučovať bez rizika poškodenia. Polievky, mlieko, káva, zeleninové a ovocné šťavy sa nepočítajú do množstva prijatých tekutín.

ČO PIŤ?

  • Dojčenskú alebo filtrovanú vodu, bylinkové čaje (napr. žihľavový, mätový, rumančekový) a zelený čaj (pripravené z filtrovanej alebo dojčenskej vody)
  • Nepite kofeínové nápoje a alkohol.


Výživová poradkyňa Miriam Bohušová

miriam@vyziva.life