Jeseň na tanieri
Jeseň je v plnom prúde a ja som si pre vás pripravila moje obľúbené recepty na jeden celý deň. Sezónne stravovanie je jeden z najlepších spôsobov ako sa starať o svoje zdravie aj postavu.
RAŇAJKY
Hokkaido pšenová kaša
- Hokkaido pyré 50g
- Pšeno 50g
- Mlieko 150ml
- Med
- Chia semiačka 1ČL
- Sušené brusnice
- Oriešky
- Perníkové korenie
Tekvicu rozpoľte, zbavte semienok a dajte piecť na 45 minút na 190 stupňov. Keď je tekvica mäkká a vychladnutá, ošúpte ju a rozmixujte na pyré. Pyré môžete skladovať v chladničke alebo mrazničke. V malom hrnci zmiešajte pšeno s mliekom, medom, tekvicovým pyré, brusnicami a perníkovým korením. Môžete pridať aj semienka. Kašu varte, kým pšeno nenasiakne všetko mlieko a nezhustne. Nakoniec posypte orechmi a podávajte ešte teplú.
DESIATA
Hrozno s orieškami a rumančekový čaj
Nie je nič jednoduchšie na desiatu ako natrhať hrozno, pridať zopár orieškov a uvariť si čaj. Už chýba iba dobrá knižka a výhľad z okna. nezabúdajte pridaním zdravých tukov k ovociu znižuje glykemický index ovocia a vy tak ostanete dlhšie sýty.
OBED
Ryžové rezance s Hokkaido pyré
- Jarná cibuľka 1ks
- Hokkaido pyré 150g
- Kokosový nápoj 100g
- Arašidové maslo 1PL
- Sójová omáčka 1ČL
- Živočíšne maslo 3ČL
- Ryžové rezance varené 100-200g
- Soľ
- Čierne korenie
Cibuľu nakrájajte na drobné kúsky a opražte do sklovita na tuku. Po chvíli pridajte tekvicové pyré a spolu premiešajte. Pridajte asi 1 dcl vody, chvíľku povarte. Pridajte kokosové mlieko a arašidové maslo. Omáčku môžete osoliť a okoreniť podľa chuti. Na záver pridajte sójovú omáčku a odstavte z plameňa. Ryžové rezance dajte variť podľa návodu. Rezance pridajte k omáčke a dôkladne premiešajte.
OLOVRANT
Jablkové palacinky s hrozienkami
- Stredne veľké jablko 1ks
- Hrozienka
- Ovsené vločky 1PL
- Ľanové semená 1ČL
- Chia semienka 1 ČL
- Karob alebo kakao 1ČL
- Jogurt 50g
- Škorica
Jablká postrúhajte nahrubo. Pridajte hrozienka, semiačka, škoricu. Primiešajte karob/ kakao a vločky. Vytvorte palacinky a sušte v sušičke alebo v rúre. Podávajte spolu s jogurtom.
VEČERA
Foccacia
- hladká celozrnná múka 400g
- droždie 1ks
- soľ 1 a pol ČL
- olivový olej 2PL
- teplá voda 260 ml
- sušené droždie 1 balíček
- paradajková omáčka
- prosciutto, olivy, mozzarella, cibuľka, paradajky
Múku, soľ, droždie, vodu a olej
vymiešajte na cesto. Cesto vložte do misky vytretej olejom, potrite ho aj
zvrchu a nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Vykysnuté cesto
preložte na vymastený plech, v celku alebo si ho môžete rozdeliť na 3-4
kusy. Prstami naň spravíte malé jamky, potrite paradajkovou omáčkou, obložte prosciuttom,
mozzarelou, olivami, cibuľkou a paradajkami. Nechjte ešte 30 minút kysnúť.
Foccaciu pokvapkajte olejom, posolte a pečte vo vyhriatej rúre na
maximum 20-25 minút.
Výživová poradkyňa Miriam Bohušová
miriam@vyziva.life