Jeseň na tanieri

27.10.2020

Jeseň je v plnom prúde a ja som si pre vás pripravila moje obľúbené recepty na jeden celý deň. Sezónne stravovanie je jeden z najlepších spôsobov ako sa starať o svoje zdravie aj postavu. 

RAŇAJKY

Hokkaido pšenová kaša

  • Hokkaido pyré 50g
  • Pšeno 50g
  • Mlieko 150ml
  • Med
  • Chia semiačka 1ČL
  • Sušené brusnice
  • Oriešky
  • Perníkové korenie

Tekvicu rozpoľte, zbavte semienok a dajte piecť na 45 minút na 190 stupňov. Keď je tekvica mäkká a vychladnutá, ošúpte ju a rozmixujte na pyré. Pyré môžete skladovať v chladničke alebo mrazničke. V malom hrnci zmiešajte pšeno s mliekom, medom, tekvicovým pyré, brusnicami a perníkovým korením. Môžete pridať aj semienka. Kašu varte, kým pšeno nenasiakne všetko mlieko a nezhustne. Nakoniec posypte orechmi a podávajte ešte teplú.

DESIATA

Hrozno s orieškami a rumančekový čaj

Nie je nič jednoduchšie na desiatu ako natrhať hrozno, pridať zopár orieškov a uvariť si čaj. Už chýba iba dobrá knižka a výhľad z okna. nezabúdajte pridaním zdravých tukov k ovociu znižuje glykemický index ovocia a vy tak ostanete dlhšie sýty.

OBED

Ryžové rezance s Hokkaido pyré

  • Jarná cibuľka 1ks
  • Hokkaido pyré 150g
  • Kokosový nápoj 100g
  • Arašidové maslo 1PL
  • Sójová omáčka 1ČL
  • Živočíšne maslo 3ČL
  • Ryžové rezance varené 100-200g
  • Soľ
  • Čierne korenie

Cibuľu nakrájajte na drobné kúsky a opražte do sklovita na tuku. Po chvíli pridajte tekvicové pyré a spolu premiešajte. Pridajte asi 1 dcl vody, chvíľku povarte. Pridajte kokosové mlieko a arašidové maslo. Omáčku môžete osoliť a okoreniť podľa chuti. Na záver pridajte sójovú omáčku a odstavte z plameňa. Ryžové rezance dajte variť podľa návodu. Rezance pridajte k omáčke a dôkladne premiešajte.

OLOVRANT

Jablkové palacinky s hrozienkami

  • Stredne veľké jablko 1ks
  • Hrozienka
  • Ovsené vločky 1PL
  • Ľanové semená 1ČL
  • Chia semienka 1 ČL
  • Karob alebo kakao 1ČL
  • Jogurt 50g
  • Škorica

Jablká postrúhajte nahrubo. Pridajte hrozienka, semiačka, škoricu. Primiešajte karob/ kakao a vločky. Vytvorte palacinky a sušte v sušičke alebo v rúre. Podávajte spolu s jogurtom.

VEČERA

Foccacia

  • hladká celozrnná múka 400g
  • droždie 1ks
  • soľ 1 a pol ČL
  • olivový olej 2PL
  • teplá voda 260 ml
  • sušené droždie 1 balíček
  • paradajková omáčka
  • prosciutto, olivy, mozzarella, cibuľka, paradajky

Múku, soľ, droždie, vodu a olej vymiešajte na cesto. Cesto vložte do misky vytretej olejom, potrite ho aj zvrchu a nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Vykysnuté cesto preložte na vymastený plech, v celku alebo si ho môžete rozdeliť na 3-4 kusy. Prstami naň spravíte malé jamky, potrite paradajkovou omáčkou, obložte prosciuttom, mozzarelou, olivami, cibuľkou a paradajkami. Nechjte ešte 30 minút kysnúť. Foccaciu pokvapkajte olejom, posolte a pečte vo vyhriatej rúre na maximum 20-25 minút.


Výživová poradkyňa Miriam Bohušová

miriam@vyziva.life