Tipy na vyváženú zdravú stravu

16.02.2021

Raňajky cca 25 % dennej dávky / (telo je vo fáze čistenia)

30-60 minút pred jedlom 0,5l tekutín - zelený čaj, vlažná voda


Ovsená kaša s ovocím

Recept

Ingrediencie:

  • Vločky
  • Arašidové maslo
  • Proteín
  • Škorica
  • Ovocie (banán/ hrozno/ čučoriedky/...)
  • Kokos
  • Semiačka (chia, sezam, ľanové...)

Postup:

  • Vločky opláchneme, vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak aby bola tesne nad vločkami, varíme kým nevznikne hustá kaša
  • Vmiešame proteín, arašidové maslo a troška škorice
  • Na vrch nakrájame banán a posypeme orechmi
  • Nakoniec si môžeme posypať kašu kokosom a semiačkami

Prečo chia semiačka?👉Stála energia počas celého dňa👉Zvýšená psychická koncentrácia👉Veľký podiel vlákniny👉Najvyšší obsah omega 3 a 6 mastných kyselín
👉Chudnutie bez pocitu hladu👉Vysoký obsah vitamínov skupiny B👉5x viac vápnika ako v mlieku👉Vysokoúčinný antioxidant👉Podpora detoxikácie organizmu


Ovsená pizza

Recept

Ingrediencie:

  • Ovsené vločky 60g
  • Proteín 60g
  • Vajce 1ks 50g
  • Banán ½ 60g
  • Med 10g
  • Mlieko 20ml
  • Grécky jogurt 100g
  • Kypriaci prášok 1-2

Postup:

  • Banán si roztlačíme vidličkou v miske a zmiešame ho so všetkými surovinami, mliekom to iba troška zriedime
  • Plech potrieme kokosovým olejom a pečieme na 180°C cca 20 minút
  • Upečenú pizzu potrieme tvarohom, posypeme napr. lesným ovocím, horkou čokoládou (nad 80%) a mandľami


Proteínové lievance

Recept

Ingrediencie:

  • banán 2ks 
  • vločky 60g 
  • bielka 2ks
  • proteín 60g
  • kypriaci prášok 2ČL
  • ryžové mlieko 6PL
  • grécky jogurt 200ml
  • maslo ghee

Postup:

  • všetko spolu vymixujeme a pečieme na masle
  • zmiešame tvaroh a roztlačený banán a natierame ho medzi lievance
  • lievance si môžete poliať čokoládovým/jahodovým bezkalorickým sirupom, naukladať navrch jahody a posypať kokosom, poprípade škoricou...podľa chuti

Prečo maslo ghee?

Ghee maslo je zložené takmer len z nasýtených tukov. Obsahuje vitamíny E, C, niacín a minerály ako sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo a je bohatým zdrojom antioxidantov. Tak posilňuje imunitný systém. Napomáha tráveniu, keďže stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, zatiaľ čo klasické maslo trávenie spomaľuje. Okrem toho, že znižuje "zlý" cholesterol, výnimočnú potravinu z neho robí vysoká koncentrácia kyseliny maslovej, ktorá spomaľuje, príp. zastavuje rast rakovinových nádorov. Nenájdete v ňom soľ ani laktózu, preto je prínosné pre tých, ktorí nemôžu jesť mliečne výrobky. Aby toho nebolo málo, posilňuje mozog, nervovú sústavu a zlepšuje pamäť. Podporuje činnosť tkanív a flexibilitu tela a navyše, je nepostrádateľnou výživou pre pľúca, srdce a kožu.

Ako si vyrobiť maslo ghee doma?

Postup:

  1. Maslo nakrájame na menšie kúsky a vložíme do vhodnej nádoby, aby sa v nej nepripaľovalo.
  2. Pomaly zohrievame a občas premiešame.
  3. Bielu penu, ktorá sa vytvára na povrchu, zbierame lyžicou do malej misky alebo pohára. Nie je to odpad, penu môžeme použiť pri príprave koláčov alebo nátierky.
  4. Varíme až sa maslo vyčíri, necháme chvíľu prebublávať, udržiavame mierny ohrev.
  5. Odstavíme a necháme, aby sa netukové zložky usadili na dne.
  6. Ešte teplé tekuté maslo precedíme cez husté sitko a gázu do suchej uzatvárateľnej sklenenej nádoby. Prepustené maslo má zlatistú farbu.
  7. Zvyšok usadený na dne hrnca môžeme použiť rovnako ako penu, pri správnom postupe nemá byť usadenina pripálená.


Desiata cca 10 % dennej dávky / (telo je stále vo fáze čistenia)


Tvarohové smoothie

Recept

Ingrediencie:

  • tvaroh
  • banán
  • arašidové maslo
  • škorica
  • kokos
  • chia semiačka
  • kakao/karob
  • voda

Postup:

  • všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom

Sucháre s arašidovým maslom

Recept

Ingrediencie:

  • arašidové maslo
  • banán
  • ryžové sucháre
  • chia semiačka

Postup:

  • arašidové maslo a lekvár natrieme na sucháre, a nakrájame na to banán, môžete si to posypať chia semiačkami

Bryndzová nátierka

Recept

Ingrediencie:

  • bryndza
  • smotana
  • červená paprika

Postup:

  • všetko spolu dobre vymiešame, natrieme na chleba a posypeme jarnou cibuľkou



Obed cca 35 % dennej dávky /( po 12.00 hod - fáza príjmu )


Pečené kura a batatové pyré

Recept

Ingrediencie:

  • batáty 150g
  • maslo 1ČL
  • mlieko (plnotučné) 30ml
  • parmezán 1ČL
  • cesnak 2 mes.
  • bylinky
  • soľ
  • korenie (napr. červená paprika, č. korenie, granulový cesnak)

Postup:

  • batáty ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody na cca 15 minút kým nezmäknú
  • keď sú uvarené vylejeme vodu
  • v druhom hrnci si necháme rozpustiť maslo ktoré následne vylejeme do batátov, premiešame, pridáme mlieko, opäť premiešame a rozmixujeme tyčovým mixérom, dochutíme soľou podľa chuti
  • cesnak nakrájame na malé kocky a hrnci kde sme rozpúšťali maslo ho opražíme
  • batatové pyré posypeme cesnakom, parmezánom a bylinkami
  • kura naolejujeme, osolíme a okoreníme, pečieme klasicky v rúre, na grile alebo na panvici

Prečo batáty?

Hoci sú batáty sladké, vyšší obsah amylózy (rozpustný polysacharid) spôsobuje, že hladinu cukru v krvi zvyšujú pomalšie ako bežné zemiaky. To je výhoda napríklad pre tých, ktorí chudnú. Nespochybniteľným plusom sladkých zemiakov je vysoký obsah karotenoidov, hlavne betakaroténu. Ten je významným antioxidantom, chráni sliznice i pokožku a je nevyhnutný pre zdravý zrak.


Špaldové cestoviny so špenátovou omáčkou

Recept

Ingrediencie:

  • celozrnné špaldové cestoviny 100g
  • bazalkové pesto 1ČL
  • parmezán 30g
  • čerstvé špenátové listy 60g
  • cesnak 2 mes.
  • smotana na šľahanie 30ml
  • žĺtok 1ks
  • kuracie mäso 200g

Postup:

  • Cestoviny uvaríme podľa návodu (môžete ich nahradiť aj špenátovými cestovinami, cviklovými... atď., ale určite nie bielymi), vylejeme vodu, pridáme pesto a parmezán a premiešame
  • Špenátové listy opláchneme, dáme na panvicu a dusíme cca 5 minút kým nespľasnú, pridáme roztlačený cesnak premiešame a pridáme smotanu, necháme chvíľku prevariť
  • Zmes odstavíme, necháme chvíľku vychladnúť, pridáme žĺtok a tyčovým mixérom rozmixujeme na omáčku
  • Morčacie mäso nakrájame, osolíme, okoreníme a urobíme nad parou (dobrý pomocník je parný hrniec, aby ste zbytočne nezvyšovali príjem tuku- okrem toho ak nemáte moc času na varenie sa dá v ňom jednoducho pripraviť celé jedlo ryža, zelenina, vajíčka aj mäso bez tuku všetko v jednom hrnci)

Prečo radšej špaldové, celozrnné cestoviny než biele?

Obsahujú všetky potrebné minerály a vitamíny, ktoré má zrnko ukryté v obale. Celozrnné cestoviny zasýtia na dlhšiu dobu, ako biele a vďaka nízkemu glykemickému indexu sú vhodné aj pre diabetikov (cukrovkárov). Na ich drsnejšiu chuť sa dá zvyknúť a v tvaroch aké ponúkajú sa môžu kombinovať v chutných a zdravých receptoch.

Špaldová pšenica. Je to prastarý druh pšenice, ktorý sa vyznačuje vyšším obsahom bielkovín (17 percent) než iné obilniny (12 - 13 percent), ľahkou stráviteľnosťou, pozitívnym vplyvom na črevnú peristaltiku vďaka obsahu nesolubilnej vlákniny, stimulačným efektom na imunitný systém a výbornou orieškovou chuťou. Podobne ako jačmeň a ovos vyžaduje zrno po zbere dodatočné lúpanie. V obchode špaldu nájdete ako hrubú alebo hladkú múku, krupicu, vločky, jemne obrúsené zrno - kernoto, bezkofeínovú kávu, cestoviny alebo celé nebrúsené zrno, ktoré je pre človeka najväčšmi biologicky hodnotné. Celé zrno je ideálne najprv krátko nasucho opražiť, čím zvýrazníme jeho chuť a následne variť 30 minút v dvojnásobnom množstve vody. Podávame miesto ryže alebo pridávame do polievok a šalátov. Kernoto pražiť netreba, stačí ho variť iba 15 minút. Môžete ho skúsiť použiť do rizota miesto ryže.


Morčacie prsia v bylinkách a šalát s jogurtovým dressingom

Recept

Ingrediencie:

  • morčacie prsia 300g
  • červená paprika 1PL
  • tymián 1ČL
  • provensálske bylinky 1ČL
  • cesnak granulový 1ČL
  • soľ 1ČL
  • grécky jogurt 30ml
  • citrónová šťava 2ČL

Postup:

  • bylinky a soľ zmiešame v miske a obalíme v nich morčacie prsia
  • takto obalené prsia pripravujeme na pare buď v parnom hrnci alebo klasicky nad parou 25 minút
  • šalát si polejeme dresingom ktorý pripravíme zo zvyšku byliniek, ktoré nám ostali v miske po obaľovaní, pridáme jogurt a citrónovú šťavu, premiešame a vylejeme do šalátu


Olovrant cca 10 % dennej dávky / (fáza príjmu)


Avokádová nátierka

Recept

Ingrediencie

  • avokádo
  • citrónová šťava
  • cesnak 1 mes.

Postup:

  • rozmačkáme vidličkou zrelé avokádo, rozmiešame ho s troškou citrónovej šťavy, vytlačíme doňho cesnak, natrieme na chlieb a posypeme jarnou cibuľkou a môžeme si k tomu nakrájať cherry paradajky

Prečo avokádo?

Avokádo je tvorené z 80% tukmi. Táto hodnota ho radí na prvé miesto medzi najtučnejšími rastlinnými potravinami na svete. Ale nemusíte sa obávať. Tieto tuky sú v skutočnosti kyselina olejová, ktorá je jednou z mononenasýtených mastných kyselín. Bolo preukázané, že táto kyselina má blahodarný účinok na ľudské telo. Znižuje totiž zápaly. Avokádo samo o sebe obsahuje mnoho antioxidačných látok a okrem iného aj veľké množstvo vlákniny. Ďalší z mnohých pozitívnych prínosov na ľudské zdravie je jeho schopnosť dlhodobo znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Pri konzumácii približne polovice avokáda denne môžete prispieť k zdraviu svojich kostí. Avokádo totiž obsahuje pre kosti dôležitý vitamín K, ktorý telu pomáha vo vstrebávaní vápnika a znižuje jeho vylučovanie. V neposlednom rade avokádo obsahuje aj vitamíny A, B, C, D, je bohaté na draslík a horčík.


Budha bowl

Recept

Ingrediencie:

  • cukina
  • tofu
  • quinoa
  • čierny sezam
  • arašidy (nesolené)
  • baby špenát
  • mrkva
  • chilli

Postup:

  • cukinu nastrúhame (môžete aj so šupkou) na špagety, nasolíme, vytlačíme vodu a trošku opečieme na panvici
  • mrkvu očistíme, nakrájame a takisto opražíme na panvici
  • arašidy, očistíme a ak máte nepražené tak ich tiež opražte na panvici
  • tofu nakrájame a tak isto opražíme na panvici
  • quinou varíme nasledovne: V prvom rade ju treba opláchnuť pod horúcou, najlepšie vriacou vodou. Quinoa ma prirodzene horkastú chuť, pod horúcou vodou ju zbavíte tejto horkosti. Potom ju necháte vyschnúť, najlepšie je ju opražiť na kokosovom oleji a na jeden diel quinoi dať dva diely vody. Osolíme ( môžete pridať kurkumu, bylinky, červenú papriku...) a necháme zovrieť. Znížime plameň a pod pokrievkou varíme 15 minút. Vypneme plameň a necháme ju ešte 5 minút odstáť. Teraz by mala byť quinoa nadýchaná a mäkká.
  • Všetko to dáme do misky, pridáme chilli a premiešame

Prečo quinoa?

Quinoa je jedna z najzdravších potravín na svete. Obsahuje veľké množstvo potrebných živín, vitamín B, C, vlákninu, antioxidanty...atď. Neobsahuje lepok ani cholesterol a je vhodná pre každého, kto má nejaký druh alergie na potraviny. Je to vhodná alternatíva napríklad ryže pri chudnutí.


Zeleninový šalát

Recept

Ingrediencie:

  • zelenina
  • ľanový olej
  • slnečnicové semiačka
  • čerstvé bylinky (bazalka, petržlen, pažítka, šalvia...)
  • sezam čierny/biely

Postup:

  • zeleninu nakrájame, pridáme olej, bylinky, semiačka a jeme s ryžovým chlebom

Prečo čierny sezam?

Semienko sezamu čierneho je zložené z: 20% bielkovín, 50% rastlinných olejov, 16% sacharidov a 9% vlákniny. Obsahuje aj mnohé vitamíny zo skupiny B, ďalej vitamíny A, D, C a podiel vitamínu E obsiahnutého v čiernom sezame sa považuje za najvyšší zo všetkých potravín rastlinného pôvodu.


Večera cca 20 % dennej dávky / (fáza príjmu končí o cca 20.00 hod) 


Pečená treska s batátmi

Recept

Ingrediencie:

  • treska
  • batáty
  • olivový olej
  • rozmarín
  • čerstvý petržlen
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  • batáty umyjeme, narežeme na kolieska (netreba šúpať), poukladáme na plech, potrieme olivovým olejom a osolíme, posypeme rozmarínom a pečieme 30 minút pri 200°C
  • tresku osolíme, okoreníme a poukladáme na plech alebo zapekaciu misu, pečieme 20 minút pri 200°C
  • nakoniec tresku pokvapkajte citrónom a posypte čerstvým petržlenom

Caprese

Recept

Ingrediencie:

  • paradajky
  • mozzarela
  • bazalka
  • olivový olej

Postup:

  • paradajky a mozzarelu nakrájame na plátky, posypeme olivami, bazalkou a polejeme olivovým olejom

Tuniaková nátierka

Recept

Ingrediencie:

  • tuniak
  • cibuľka
  • maslo
  • soľ
  • čierne korenie
  • bylinky

Postup:

  • cibuľu nakrájame a všetko spolu rozmiešame v miske, jeme so slatinským chlebom


Výživová poradkyňa Miriam Bohušová

miriam@vyziva.life